Reiserute dag 1

Reiserute dag 1

I dag, tirsdag 22. mai, er det avgang Ziprace 2018. 4 RavenRibs kjører fra Ansnes brygger på Hitra på morgenkvisten.

40 personer i 4 båter er klare for årets eventyr Hitra - Lofoten - Hitra i åpen båt. Det er tredje år på rad at Ola med sitt Ziprace-crew tar turen nordover.  Marsjfart vil ligge på ca 50 knop, litt avhengig av vær og vindforhold, og meldingene lover bra.

Første stopp er i Småværet som ligger rett innenfor grense til Nord-Trøndelag og ikke så langt unna Buholmråsa fyr.

Småværet er et gammelt fiskevær som har livnært mange generasjoner med fiskere. Også i dag er det svært gode fangstmuligheter med Follahavet nærmest utenfor dørstokken og Bølefjorden et steinkast unna. I Småværet kan du leie båt og overnatting: Tre fullt utstyrte bryggehus og ei rorbu med sløyeplass tilgjengelig og en stor gjestebrygge for oss som kommer sjøveien.

Skjermbilde 2018-05-21 kl. 16.25.21.png

Tradisjon tro møter Lillian Mårvik Engbakken og Nils Engbakken på kaia i Småværet. Her blir første kaffestopp med litt omkledning for de som fryser eller det har blitt for varmt for.

Mer info om Småværet finner du på: https://smaveret.com/

Neste etappe blir over Folda. Folda (også skrevet Folla) er det åpne havstykket fra Buholmråsa fyr i Sør-Trøndelag til Gjæslingan fyr og Grinna fyr. Det er en distanse på bare 30 nautiske mil, men er likevel beryktet. Folda er kalt en «havets kirkegård», med henvisning til antall skipsforlis på strekningen. En av de mest kjente forlis er hurtigruteskipet «Sanct Svithun» på dette sted i oktober 1962.

Med en mulig beinstrekk i Abelvær fortsetter vi inn fjorden Sørsalten ved Rørvik. Målet er det trange nåløyet Remmastraumnen som en et smalt sund og en artig opplevelse på turen. 

Selv om Remmastraumans rolle i kommunikasjonen i Nærøy ble mindre viktig er straumene flittig brukt av fritidsbåter og turister. Området rundt straumene er opparbeidet til et friluftsområde med flytebrygge og gapahuk. Det har også blitt anlagt en kultursti som går fra Fylkesvei 526 og inn til straumene.

Hvis tidsplana holder gjør vi en kjapp stopp i Brønnøysund før går den videre ferden går til Herøy Brygge i Norland fylke. Her bunkrer vi båtene, tar lunsj og får tid til en beinstrekk før dagens siste etappe.

Dagens siste mål for dagen er Rødøy og fantastike Klokkergården. Her blir det middag og overnatting rett under Rødøyløyva.  Fjellets topp er ca. 440 m.o.h. og når en er kommet dit kan en skue over et stort område fra Lofotveggen i nord til Vega i sør.

Skjermbilde 2018-05-21 kl. 16.51.09.png

Ved Klokkergården pleier vi å få fantastisk forpleining. Her møter vi et triveliog vertskap som steller veldig godt med oss etter en lang dag på sjøen. Herregårdens kjøkken er kjent for sin gode velsmakende mat, basert på gammel kunnskap, lokale råvarer og forkjærlighet for den gode smaken. Ved Klokkergården møter Malin Arntsen i vertskapet. Malin Arntsen, en propell av en kvinne, som bestemte seg for å skape et under på Rødøy. Det hele startet da hun fikk sparken som hjelpepleier på aldershjemmet på Rødøy. Da ble perlen på Helgelandskysten skapt, KLOKKERGÅRDEN PÅ RØDØY.

thumb.jpg